Semester

Semester och jag ska ta tag i det här med bloggandet…..

Bilen är fullpackad med brassestolar och mycket mer...

För en vecka sedan så packade vi bilen full och styrde vår kosa mot Italien, närmare bestämt Toscana. Men på vägen dit så stannade vi i två dagar i Alsace. Jag har alltid drömt om att resa till Alsace och till den pittoreska lilla staden/byn Riquewihr för att få äta Choucroute och dricka gott Alsacevin.

Pittoreska torget i Riquewihr

Vingårdarna i Alsace ligger som en tio mil lång ryggrad, mellan bergskedjan Vogeserna i väster och floden Rhen i öster. Alsace har tillhört Tyskland vid två tillfällen och är därför förstås väldigt tyskinspirerat vad gäller både maten och vilka druvor de använder. Druvorna är förstås anpassade till det alsaciska klimatet. De vanligaste förekommande druvorna är Riesling, Pinot Gris, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Blanc och Pinot Noir.  Vinflaskorna de använder smalnar av mot korken och kallas därför ibland för flûte, flöjtflaskor.

Choucroute som är en surkålsgryta med flera olika köttsorter och korvar. Jag har själv tillagat den flera gånger men aldrig ätit den på plats… Den ska ju vara så fantastiskt god och då ska man också förstås dricka ett gott riesling vin till detta.

Väl framme i Riquewihr och incheckade på första bästa hotell, så kastade vi oss ut i vimlet för att njuta av staden och av deras vin…

En liten innergård mitt inne i vårt hotell

På gatan utanför vårt supermysiga hotell

Alla krogar serverar sina vina i pyttesmå rhenvinsglas så efter en klunk så måste man beställa in en till… om man nu råkar tycka om det de serverar…

En av otaliga restauranger i Riquewihr

Puttenutte glas à la Alsace

Vadnu? Var jag inte i det fantastiska Alsace, drickandes fantastiskt goda Alsace viner som jag älskar? Jo…men något var fel… De viner som serveras på dessa otaliga pittoreska restauranger, barer, bistroer m.m. serverar alsaceviner som smakar mer åt min mammas gamla hemgjorda vin som tog 3 veckor att tillverka.

Vinrankor

Jag förstår varför de serveras i dessa puttenuttiga glas…för efter en klunk så är det ganska svårt att få i sig mer…

Min tanke var ju förstås… hur tänker de? Vill de inte sälja sitt vin i Alsace? Restaurangerna och barerna borde ju vara ansiktet utåt, dvs marknadsföra dessa fantastiska viner som jag har druckit…. Eller tror de att bara för att man sitter i denna fantastiska miljö, som dessa små byar i Alsace bjuder på, är tillräckligt?

Tack och lov så finns det undantag, det finns lite bättre krogar där de har normala till fantastiska Alsaceviner. Vi besökte en fantastisk restaurang i Le Chambard i Kaysersberg som har en stjärna i Guide Rouge…

Halstrad gåslever ....jag vet...man ska inte äta detta...men den är ju ändå död...

Jo, det finns andra restauranger också som har schyssta viner…

Hur gör man då om man vill få tag i lite goda viner? Man kan besöka de enskilda vingårdarna och mitt tips är att man besöker några av de stora vinhusen för att vara säker. Några av de ”independent” vinodlarnas viner smakade dessvärre som 3-veckors vin, inhandlat på Lidl…

Vi hade fått tips av min vinkompis Daniel att besöka Domaine Albert Mann, vilket var en riktig höjdare.

Utanför Domaine Albert Mann med en öppen bagagelucka i förgrunden...

Deras vinhus ligger i Wettolsheim, söder om Riquewihr ca 2 km utanför Colmar. De har 21 ha som är spridda över 8 kommuner. Vad som är lite unikt med dem är att de producerar både ekologiska och biodynamiska viner. Deras filosofi är att göra ett ”rikt vin från delar av jorden och inte av gödningsmedel. Deras gård vill producera ett vin i harmoni med naturen och samtidigt förverkliga ett jordbruk vars slutgiltighet är inte att behandla, men för att stärka livskraften i jorden.”

En förväntansfull Ingemar ska snart få prova en Crémant...

Utöver att vinerna är biodynamiska så är deras vinetiketter ett annat kännetecken för Domaine Albert Mann. De är gjorda av konstnären François Bruetschy.

Ett urval av viner från Domaine Albert Mann

Deras viner var så goda att vi helt enkelt spenderade 1/3 av reskassan… tar pengarna slut när vi är i Toscana så får vi helt enkelt fasta…

Bilen är packad med vin och så är vi...vem ska köra?

Denna fantastiska Choucroute gryta som jag ville äta i Alsace hur smakade då den?

Jag såg att i stort sett varenda krog i Alsace hade den på menyn, så då kände jag att det var säkrast att fråga damen i receptionen på vårt hotell vilken restaurang som hon rekommenderade byn…Jag ville inte råka ut för någon turist choucrote gryta!!!!

Den mytomspunna Choucroute Garni

Hon rekommenderade restaurangen som nästan låg vägg i vägg och maten var fantastisk…och mycket :-) .

En typisk restauranginredning i Alsace

Givetvis finns det fler fantastiska vinmakare i Alsace, bla Hugel, Schlumberger, Zind-Humbrecht, Trimbach, Josmeyer, Blanck m.m. Jag skulle rekommendera alla att åka till Alsace men istället för att bo i Riquewihr där vi bodde, så skulle jag istället bo i Ribauvillé som är en lite större by och som inte känns lika turistig.

Share

Uppgifter märkta med * är obligatoriska