Rätt serveringstemperatur på viner – Hur svårt kan det vara?

När jag går ut och tar ett glas så dricker jag helst vin. Jag tycker också att det är väldigt trevligt att fler och fler krogar har anammat att erbjuda nästan alla sina viner på glas.

Jag har en kvarterskrog som jag brukar frekventera lite nu och då. De serverar nästan alla viner på glas och de har dessutom väldigt bra viner. Ja, då vore väl allt frid och fröjd?

Men NEJ! De röda vinerna är alldeles för varma så de är helt enkelt odrickbara! Så jag har börjat dricka öl istället när jag gästar dom, som jag numer gör mer sällan.

Jag får ofta frågan på mina provningar om det här med serveringstemperaturer. Vad betyder rumstemperatur på röda viner egentligen?

Rumstemperaturens betydelse på wikipedia

Ja, det röda vinets dricktemperatur är inte samma sak som vår tids rumstemperatur, dvs närmare 30 grader inomhus, utan det är 17-18 grader.

Termometer

Vad som händer när man får ett rött vin som är för varmt är att det ger en kvalmig upplevelse och den tappar sin fräschör. Den blir ganska svårdrucken. Vad gäller lätta röda viner så blir det en ännu värre upplevelse för då kan man nästan få en känsla av metall eller blodsmak i munnen. Så när man står där i baren och beställer en god Pinot Noir, med fräscha ungdomliga, bäriga dofter och smaker med en frisk syra… man tar första klunken (för man är så himla sugen så att man skippar att insupa den härliga doften…) och PANG!!!! så tror man att man är ute i motionsspåret och har fått blodsmak i munnen av ansträngning! Istället för att känna sig lugn, harmonisk och tänka på sommardofter, skogshallon i bersån, jordgubbar med glass och grannen som just då kör förbi i sin raggarbil och gör en tvärnit = burnout, ja Pinot Noir viner kan ibland även dofta lite bränt gummi!

En äkta burnout!

Nåja! På samma kvarterskrog serverar de även vita viner och de håller tack och lov rätt temperatur.

Vita viner serveras annars väldigt ofta alldeles för kallt på krogen. Först står de i sina vinkylar/kylkskåp, oftast alldeles för kallt, ca 8 grader. Sedan när de serveras så ställs flaskorna i vinkylar med både is och vatten. Vad händer då? Jo, de blir ännu kallare.

Jag brukar skämta om det genom att säga att då kan man lika köpa det billigaste vinet på krogen, för du känner ju inga smaker! Ett torrt vin ska helst serveras vid ca 12 grader. De söta vita vinerna kan däremot serveras vid 8 grader.

Men oroa er inte! Nu har den ultimata vinmojängen för allas överlevnad kommit ut på marknaden. De har dock bara börja sälja den i USA men den kommer ”säkert” snart till Sverige, för vem kan överleva utan en sådan!

Corkcickle är namnet!!!! Glöm aldrig bort det! Du stoppar i den i flaskan och sedan så kyler den innifrån och ut och håller en jämn temperatur hela tiden! Klicka på bilden så hittar du en länk till deras hemsida!

Men vad gör vi under tiden innan denna fantastiska produkt kommer till Sverige?

Jag kan väl ge er ett litet husmorstips! Stoppa in ditt röda vin i kylskåpet en timme innan servering eller ta ut det vita vinet ur kylskåpet en timme innan servering!

Skål!

Share

Uppgifter märkta med * är obligatoriska