Nörd eller nördigt?

Jag är nu i norra Italien med min kompis Nettan för att åka skidor. Imorgon så går det stora längdskidloppet Marcialonga av stapeln och det är då dags för massor med förberedelser. Bl a att valla skidorna.

Jag och Nettan har åkt Halvvasan tre år i rad och vi har även gått en vallakurs så m a o så känner vi oss ganska komfertabla med våra vallakunskaper… tills vi steg ned i källaren på hotellet vi bor på och mötte NORRMÄNNEN….

Vi trodde vi hade koll på det här med att valla plus att vi har ibland känt oss lite väl nördiga då vi ofta pratar valla med varandra och har kanske gått på lite väl mycket försäljningssnack från olika håll vad gäller att förbättra glidet, fästet, bättre skidor, stavar…you name it. Men det var innan vi träffade NORRMÄNNEN….

Se bara hur allvarligt de talar Nettan tillrätta….

Norge vs Sverige i Valla WM

Swix blå

Nettan och jag hävdade då förstås att vi tror på vanlig hederlig blåvalla… och då började de att skratta och sedan började de att rada upp alla sina prylar…

1.299 kr kostar detta pulver som man pudrar på skidan för att få det ultimata glidet. Nu vet vi ju alla att Norge har en av de starkaste ekonomierna i världen så drabbar det ingen fattig.

När de skulle visa oss fördelarna med detta pulver så råkade de tappa några gram på golvet av ett värde på ca 150 kr. Katastrof!!!  Sedan när de skulle värma på pulvret på skidan så blev det bara ånga av alltihopa i alla fall. Dessutom så är det livsfarligt att andas in. Helt plötsligt så såg vi alla färgerna mycket klarare och massa av tankar som jag har haft föll på plats.

Det som kändes så klart där nere i valla rummet känns inte så klart nu och jag har nu även huvudvärk.

Pulveravdunstning

Sedan visade de dessa produkter som är ett måste enligt NORRMÄNNEN….

Enbart en droppe superglid – den utlimata finishen till ett bättre liv i glidtävlingen

Sedan måste man även köpa en spårurgröpare för att ta bort glidvallan. Där har vi använt oss av en spatel som hänger med i kartongen men det är givetvis helt fel enligt NORRMÄNNEN….

Ser ut som en vanlig plast penna men det här är tunga grejer, specialtillverkat för proffsen….

Och pricken över i:et är ju förstås den sk. Risserleringsräfflaren som man drar över glidytan för att få de rätta spåren som ger det bästa och ultimata glidet.

Risseleringsräfflaren

När vi nu hade lärt oss allt av NORRMÄNNEN… Vad hände då?

Jo, då kom SVENSKARNA ned till vallarummet…med sin vallamästare, Jörgen, som har kört 12 st Vasalopp så han visste verkligen vad han talade om vad gäller valla… och då fck vi lära oss nya saker igen….

Hur vallade vi då? Ingen aning. Jag blev så förvirrad så jag fick sticka iväg och köpa en flaska vin.

Sassicaia är ett av världens bästa och mest kända viner. Ett revolutionärt vin som vände vinutvecklingen i hela Italien! Vinet kommer från Tenuta San Guido i Bolgheri. Det skapades av markisen Mario Incisa della Rocchetta, som redan på 40-talet började experimentera med vin gjort på cabernetdruvor. Men det tog lång tid innan vinet fann sin rätta form.
Sassicaia blev världsberömt över en natt i en blindprovning som den engelska vinidningen Decanter hade ordnat slog det då okända vinet ut 33 toppviner från 1972, bland dem flera av de allra yppersta Bordeaux-vinerna.
Nuvarande ägaren, Niccoló Incisa della Rocchetta, har vidareutvecklat vinet. Efter några svåra år i början av 90-talet har vinet från årgång 1995 blivit allt bättre.
I alla år har man nöjt sig med att producera ett enda vin
– Sassicaia – men nu finns även vinet Guidalberto. Det produceras av druvor från vingårdar som gränsar till Sassicaias.
De ägs av greve Federico Zileri di Bolgheri, som är kusin till Sassicaias ägarfamilj. Guidalberto tillverkas i en nyinredd vinkällare, men lanseras under Tenuta San Guidos etikett.

Där har jag i alla fall koll på läget :-) .

Share

Uppgifter märkta med * är obligatoriska