Förhållningssätt till vin…

Hittade den här lilla strippen och började tänka på vad handlar det här om egentligen, vad har man för förhållningssätt till vin och vilka förväntningar har omgivningen på mig som sommelier?

Vinspråk

Ibland på mina vinprovningar så brukar jag ibland förvånas och förundras över att många tror att jag dricker vin varje dag och då handlar det inte bara om ett glas utan säkerligen om en hel del… Det jag dricker är nog också viner i 400-700 klassen också…

Jag har då lust att svara ”Visst, jag tjänar så himla mycket på att hålla denna provning för er så jag kan med lätthet konsumera viner för ca 185,000 kr om året.”

Nja, knappast!

Jag har nyligen spenderat hela sommaren i Toscana, hyrde ett fantastiskt hus och bodde mitt bland alla fantastiska vingårdar. Jag var rätt trött efter att nästan har jobbat livet ur mig under vintern och våren så att komma iväg till Italien var helt fantastiskt.

Väl där så har jag njutit, slappat, ätit god mat och druckit goda viner. Nu säger jag goda viner…för det blev mest det, ej de här fantastiska, fenomenala vinerna. Nåja, det blev väl en och en annan sådan också men, jag orkade helt enkelt inte åka runt till massa vingårdar och prova och prova. Jag hade helt enkelt semester! Jag köpte några goda pavor på Coop i vår lilla by, när jag skulle laga middag hemma.

En vinpava..som jag inte inhandlade...

Ibland måste man helt enkelt ta semester från alltihop och bara njuta av det som finns och det som är lättillgängligt.

Husets vin

Om jag då får återgå till några av mina deltagare på vinprovningarna. Ibland får jag försynta frågor med massa ursäkter innan de kommer fram till själva kärnfrågan och det kan vara allt från att fråga om vad jag tycker om Bag-in Box, om jag kan rekommendera några viner i ”normal” pris klass osv. osv.

Vad är då viner i normalklass? Varför kommer denna fråga upp egentligen? Är det vårt eget fel, vi sommelierer, vinkännare och sk. förståsigpåare?
Jag skulle nästan vilja säga att det finns inga viner i normalprisklass, däremot finns det viner som du, jag och andra handlar som passar vår plånbok och våra smaker och det är vad det egentligen handlar om.

Det är samma sak när jag är på en privat tillställning och någon som inte känner mig så väl får reda på att jag är sommelier…då börjar det…först ska jag betygsätta den personens vinval, sedan ska jag stå och lyssna på vilka viner den personen brukar köpa eller har hemma, sedan ska jag dessutom behöva genomlida en fullständig beskrivning på vilka vingårdar den personen har varit på och vilka viner som blev inköpta. Sedan kommer frågan om vilka viner jag kan rekommendera, vilka årgångar som är bra osv. osv. Jag kanske också vill vara ledig från jobbet ibland också?

Jag är ibland orolig att vi i dryckesbranchen har förstört lite för oss själva med att tala om viner på så högtravande sätt, alla dessa superlativ, sniffande m.m.

Ibland känner jag t o m att det har gått för långt när jag märker att mina deltagare ”fuskar” på vinprovningarna för att sedan sitta inför hela gruppen och raljera, kasta ur sig massa begrepp, name-droppa, rabbla druvsorter, årgångar m.m. Vad som då händer är att resten av gruppen sitter och känner sig dumma för att de ”inte kan någonting, att det här med vin är så svårt, känner inte skillnaden på olika röda viner …”.

Varför är det behovet så stort? Att visa att man ”kan” vin? Jag vet inte, men här får ni några vinord som ni kan slänga er med, vi kan kalla dem för vinglosor. Har ni några egna vinglosor som ni vill förmedla så får ni gärna maila mig.

Viktiga uttryck - Betydelse

Andas – Vinet får luft

Attack – Tungspetsförnimmelse

Mognad – Ungefär som du själv, hur mogen känner du dig i förhållande till din ålder?

Tannin – Strävt

Finstämt  – Bra stämning på vinet

Sexigt – Läckert

Rund – Mjuk

Tillrättalagt – Insmickrande

Hyggligt – Rejäl

Avrundad – Ej tydlig

Balanserad – Alla förnimmelser är lika tydliga

Nyanserad – Doft och smak ger olika intryck

Rustikt – Bonnigt, rejält

Robust – Hög alkoholhalt, ofta väldigt smakrika

Syltig – Smak av marmelad, sötma

Bussigt – Lättdrucket

Pigg – Spritsigt, friskt

Rasren – ???? ingen förklaring!!!! Men ni kanske förstår… se nedan…

”Ett ungt och mycket elegant Alsace-Grand-Cru-vin med härlig syra och lång, rasren eftersmak.” (Dina Viner 2/99) ”Ett läckert och varmt vin med rasren frukt, fin värme och lång ren persikokärneton i eftersmaken.” (3/99) ”Smaken är ung frisk och kryddig med härlig balans, frisk syra, rasren frukt och inslag av jordgubbar, vildhallon, charkuterier, nya fat, tranbär och mineral.” (4/99)

En vinskribent som har hakat upp sig på ordet rasren…Hmmm!

Share

Uppgifter märkta med * är obligatoriska