EKO-viner ett miljöbrott?

Väl hemkommen från Italien och dess fantastiska råvaror så slås jag av att det har blivit en hel diskussioner och debattartiklar om viner gällande bekämpningsmedel, svavel eller icke svavel, biodynamiskt, ekologiskt m.m.

Både Mats-Eric Nilsson på SVD och Bengt-Göran Kronstam på DN har nyligen skrivit om detta.

Vad handlar allt om egentligen? Vem gör rätt och vem gör fel? Är vi svenskar lurade då vi har inhandlat eko viner så försäljningen har ökat med 40 % det senaste året? Är det egentligen inte ekologiska viner vi köper. Och vad är skillnaden på ekologiskt vin och biodynamiskt vin?

BRA FRÅGA!!! Det verkar som om de flesta inte har en aning. Jag vet faktiskt inte heller om jag är riktigt uppdaterad på det hela. Jag har ofta sagt fel och benämnt både ekologiska och biodynamiska viner på mina provningar som samma sak. Men det är ju faktiskt en stor skillnad mellan dem…

Så därför tänkte jag försöka botanisera i detta ämne och hoppas ni hänger med…

Ekologiska viner innebär att man inte använder kostgödsel eller några andra bekämpningsmedel. Begreppet är att själva odlingen är ekologisk vilket innebär att resten av produktionen inte behöver innefattas av detta. M a o EKO-märkningen omfattar bara arbetet på vingården. Tillsatser såsom kopparsulfat och svavel är tillåtet i små mängder.

Miljö-tänk kontra EKO-tänk funkar det? Knappast… Titta på det här med transporter. Tåg och båt är ju avsevärt mer miljövänligt än lastbil och flyg. Det finns faktiskt en del producenter som tänker på och det är då man försöker buteljera sina viner närmare konsumenten men då är det oftast lågprisviner som t ex. bag-in-box.

Jag vill också poängtera att det finns mer ekologiska viner än de viner som är EU-märkta inom EU. Det är lite som KRAV-märkning… det kostar pengar att få den certifieringen.

Här har ni en förklaring från organisationen KRAV vad ett eko vin är eller inte är:

” Det är t ex så att eko-viner inte får marknadsföras som eko-viner, därför att själva beredningen inte har några speciella eko-regler. Därför skriver man alltid typ vin producerat av… druvor från ekologisk odling.
KRAV har mer regler och KRAV-märkta viner ska uppfylla reglerna även vad gäller beredningen. Eftersom vi har väldigt lite vinifiering i Sverige, så tillämpar vi det interntionella organet IFOAM:s tillsatslista för vad man få använda i vin. På den listan så finns några tillsatser som är tillåtna, bl a kaliummetabisulfit (E224).
Den stora skillnaden mellan eko-vin och vanligt vin är alltså odlingen och bekämpningsmedlen (som är rätt tunga grejer). Skillnaden mellan eko och KRAV är att KRAVs förädlingsregler gäller och att endast ett (relativt) litet antal tillsatser är godkända. Dessutom har KRAV regler för social rättvisa, som inte har någon motsvarighet i vanligt eko.”

Bonterra Cabernet Sauvignon, Mendocino County, Kalifornien, USA 135 kr (6710)

Jaha vad är då biodynamiska viner?

Jo det är när man ser allt som ett kretslopp, dvs självförsörjande, där allt levande påverkar varandra som jord, växter, djur och odlare. Den är baserad på antroposofi med Rudolf Steiner som deras ledande filosof. Man har också en kalender som man följer vid själva odlingen som innehåller en hel del icke vetenskapliga delar som många anses vara lite hokus-pokus. Det finns en hel del vinproducenter som bedriver biodynamiskodling men väljer att inte vilja bli certifierade då man är rädd att bli förknippad som en sådan som tror på stenar, stjärnor osv… Ja ni vet…lite tjing-tjong. Om man nu skulle vilja bli certifierad så blir man det genom organisationen Demeter.

Sedan finns det ju något som kallas för organic wine

Det är en engelsk översättning av ekologiska viner som främst används i USA med en stor skillnad, du får inte använda svavel i USA om du ska ha beteckningen Organic wine på din vinetikett. Ibland kallas dessa viner även för biological wine.

Vin nature är ett annat begrepp som endast ett fåtal vinproducenter använder sig av och det är att man använder minimalt av tillsatser och dessa producenter har oftast en radikal syn på tillsatser som svavel, odlad jäst och filtrering. Målsättningen är att göra viner som är så naturligt som det bara går. Tyvärr finns det ännu ingen certifiering. Här är en hemsida som där man kan läsa mer om naturliga viner. http://www.morethanorganic.com/

”I don’t only want a good wine but also a true wine” är en av de mest kända biodynamiska vinproducenternas mantra. Han heter Nicolas Joly. Läs mer om hans viner och hans filosofi genom att klicka på hans viner.

Naturligt vin

Sustainable winegrowing är ett begrepp som dock inte ska jämställas med ekologiska viner. Kriterierna skiljer sig från land till land och innefattar mer saker än bara odlingen. Här handlar det om hela produktionskedjan och att minska energiåtgången. I kalifornien där de har kommit väldigt långt med Sustainable winegrowing innebär det bla krav på vattenbesparing, transporter och trevlig arbetsmiljö. Här krävs det också ett certifikat.

Det här med tillsatser och beredningsmedel, vad är det?

Ja, inte är det i alla fall att man tillsätter kräkmedel i vin och sprit för att förhindra att folk ska dö i alkholförgiftning. Det är enbart en skröna… vilket också påminner mig om en av de allra sämsta argumenten som man får höra från lokala hembrännare (inte för att jag har träffat på någon…) är att deras sprit är så ren för att de inte tillsätter kräkmedel. Vilket enligt min mening inte behövs eftersom man kräks naturligt när man har inmundigat dessa ”nobla och ädra” drycker…

Nåja.. en av våra främsta experter i Sverige, Dick Samuelsson, fd. vinkemist på Vin & Sprit numera rektor på Vinkällan Dryckesutbildningar, klargör det här med tillsatser:

”Man måste skilja mellan tillsatser och beredningsmedel. De sistnämnda försvinner när vinet väl ska buteljeras. När det gäller tillsatser hittar vi tre ämnen, svaveldioxid, eller egentligen bisulfit, sorbinsyra och askorbinsyra, alltså c-vitamin. Det sistnämnda används framför allt av producenter i Nya världen. Där har den mycket kort effekt, den är svår att analysera eftersom den är förbrukad när vinet kommer fram till Europa.

Sorbinsyra är det andra tillsatsämnet men det används för att döda jäst och enbart i vita viner med sötma där det finns risk för efterjäsning.

Det vanligaste förekommande är svaveldioxid, något i princip alla producenter använder. Först 2005 blev det lag om att innehållsdeklarera detta. I USA var man minst 20 år före oss med det, säger Samuelsson.

Att svaveldioxid är så vanligt är för dess antioxidativa effekt, man slipper dessutom äppeltonen som kan uppstå i vinet. Anledningen att vinindustrin måste skriva ut ämnet har med astmatiker att göra som är känsliga för ämnet.

Man vill gärna dra ner på svaveldioxid. Men då borde vi istället jobba med ett flertal andra konserveringsmedel.”

Men ekchips, önologiskt tannin, vinsyra, är det tillåtet? Ja, mer och mer, till och med inom EU. Men det är hårt reglerat för en industri som delvis är under lupp. Att det skulle vara manipulation är kanske mer tveksamt. Samtidigt har kraven om en innehållsdeklaration, både i England och på vissa håll i Sverige, ökat.

Det kanske mest kontroversiella är den grupp av beredningsmedel man använder som klarningsmedel. Här hittar vi ämnen som äggvita, gelatin, bentonit (lerjordsmineral) och simblåsor från fiskar.”

Hoppas att ni blev klokare av detta – jag blev det i alla fall :-) .

Share

Uppgifter märkta med * är obligatoriska