Dolomiterna – inte bara skidåkning

Idag tog vi bilen till en by som heter Tramin/Termeno som ligger ca 6 mil ifrån Moena. Vi hade bokat möte kl. 10 med vinmakaren på J. Hofstätter, Markus Heinel. Vi är nu i vinområdet Trentino-Alto Adige, som är mest  känd för sina vita och mousserande viner. Viner gjorda på Pinot Bianco, Gewurztraminer samt det mousserande vinet, Prosecco.

Vi var lite möra för vi träffade nämligen två svenskar igår som lärde oss allt om att dricka Prosecco. Nu var det nästan samma sort vi drack hela dagen och kvällen så det handlade inte så mycket om att jämföra kvaliteter utan det var mer om att kunna jämföra kvantiteten med varandra.

Proseccosvenskarna

Nåja, vi hann med några andra viner också och då till en underbar chark- och osttallrik. I detta område så producerar de fantastiska skinkor (Speck), korvar och ostar. Sedan gör de fantastiska Pinot Nero viner (Pinot Noir) som inte går av för hackor.

Lokala råvaror

Vi hamnade i alla fall idag till slut hos J. Hofstätter efter att ha åkt en kringel-i-krok väg genom bergen. Väl uppe på berget innan nedfarten så låg hela slätten full med vinodlingsområden. Det ni ser på bilden är bl. a druvodlingar på Cabernet Sauvignon, Gewurztraminer, Riesling, Merlot. De tål solen mycket bättre än bl. a druvorna Pinot Nero, Sauvignon Blanc, Teroldego, Schiava och Lagrein som fortfarande ligger i skuggan. Solen står inte tillräckligt högt ännu för att nå dessa vinrankor. Det är först om ca två månader som dessa vinrankor får sol.

Vinodlingar

Vinmakaren Markus berättade för oss väldigt entusiastiskt och underhållande om vinmakning på vingården. Här visar han sina olika kloner på Gewurztraminer som han håller på att exprimentera med. Han var väldigt orolig hela tiden om han pratade för mycket, dvs. att han gick på för mycket om detaljer. Men vi lugnade honom hela tiden för vi hade ju träffat NORRMÄNNEN några dagar tidigare…

Markus Heinel

Vi fick även se deras personalrum där han berättade att där satt de och åt sina luncher och drack vin. Vi frågade givetvis direkt om det fanns en möjlighet att börja arbeta där. Då berättade han att när man plockade druvor, vilket var det enda jobb som jag och Nettan skulle klara av, så hade man inte tid med några långa luncher och dessutom så fick man inget vin då det handlade om att snabbt kunna plocka så mycket på en gång. Så då lade vi ned dessa tankar direkt. Men se hur entusiastisk Nettan ser ut innan hon fick reda på de rätta förhållandena.

Personalrummet

Däremot kanske man skulle kunna tänka sig att bli gravör. Förr så graverade Hofstätter sina fat och den mannen fick då gratis vin som betalning under hela sin livstid…

Förmånsvärde som ej är beskattningsbar

Jäsningsrummet

Sedan höll Markus en vinprovning för oss och vi fick bl. a prova deras nya årgång av Gewurztraminer som de precis har buteljerat och som de ska börja sälja om några veckor. Fantastiskt frisk, krispig, mycket syra, elegant, torr och blommig, men inte alls så där aromatisk, parfymerad som man ibland kan hitta i viner gjorda på Gewurztraminer. Sedan fick vi även prova deras Pinot Nero från 2007 som är slutsåld. Den hade fortfarande en fruktighet och borde kunna lagras några år till samtidigt hade den lite mognadstoner av bränt gummi (jag brukar kalla det för raggarunda-doft, ni vet när man gör en sådan där burn-out…), ekfat och en viss pepprighet. Väldigt god!

Vinprovning

Självklart ville vi köpa med oss lite vin och vips så trollade Markus fram 2 flaskor av det utsålda vinet, Hofstätter Pinot Nero-07, från rummet där de har sina utsålda flaskor J. Dessutom så fick vi med oss några flaskor av den fantastiskt goda Gewurztraminer´n som de ska börja sälja om några veckor. Jättekul!

Som en sann gentleman så bokade först Markus ett bord till oss på en fantastisk restaurang i grannbyn, Kurtach/Cortaccia, som heter Gasthaus Zur Rose. Men först bar han alla flaskor till vår bil.

Här är några bilder från restaurangen samt lite frestande bilder på det vi åt.

En hellyckad dag helt enkelt!

Share

Uppgifter märkta med * är obligatoriska