Choklad igår och idag…

Många diskuterar och funderar över upptäckten av choklad. Man tror sig veta att det var Mayaindianerna som upptäckte den udda frukten från stammen på ett träd med mjuk bark, djupt inne i regnskogen. Men hur gick det sedan till att från att Mayaindianden plockade frukten, bröt isär den, började rosta bönorna över en öppen eld, upptäcka den aromatiska, behagliga doften av choklad till att lansera sådana här fantastiska produkter?

"Bliss in a Bottle"

Jag undrar om Aztekerna skulle vända sig i sin grav om de skulle stöta på detta företag som antagligen tycker att de har kommit på världens bästa företags idé. De finns i USA och de rekommenderar att hålla flaskan kall… Ni kanske förstår varför!!!

Ja, ibland så händer det bara…

Det finns många myter, skrönor och historier bakom chokladens ursprung. Christopher Columbus t ex, han stötte på en kanot för 500 år sedan, som innehöll en massa värdefull last som han och hans män genast la beslag på. Dessutom så innehöll det en massa gojs, skräp som de uppfattade som mandlar. Under omlastningen av varorna tappande man några av ”mandlarna” och då noterade Christophers unge son (som också var med på seglatsen) att indianerna kastade sig efter dem. Man började då ana det kanske var något värdefullt som man skulle hålla ögonen på.

Några år senare så var det en annan conquistador, Hernán Cortéz, som steg i land, efter att ha fått den spanska kungens välsignelse att ge sig iväg på en upptäcksfärd till den Nya Världen.  Han hamnade på Mexicos strand år 1519. Rykten om guld, ädelstenar och andra rikedomar hade väckt ett stort intresse.

Conquistadoren Hernán Cortés (1485-1547)

Cortés förflyttade sig runt i området med en styrka på ca 600 man för att hitta dessa skatter. När Cortés så mötte aztekerna och deras kejsare, Montezuma II (1466-1520), blev han mycket imponerad av all den lysande prakt som rådde där. Den exotiske härskaren var en man som visste att sätta värde på livets njutningar. I sitt klassiska verk om Mexicos erövring, grundat på conquistadorernas ögonvittnesskildringar, skriver den engelske författaren Prescott om det dagliga livet på Montezumas residens Chapoltepec utanför Tenochtitlán: ”Kejsaren intog ingen annan dryck än chocolatl, försatt med vanilj och andra kryddor och så tillagad att den övergått till en fradga liknande honung. Denna dryck, om man så får kalla den, intogs i guldbägare med skedar av samma metall eller fint arbetat sköldpaddskal. Den måtte ha varit kejsarens älsklingsspis, att döma av att inte mindre än 50 krukor därav dagligen tillagades för hans enskilda räkning, förutom de 2000 som gingo åt till hans hushåll.”

Aztekernas härskare, Montezuma II (1466-1520)

Vad de också anade var att denna fantastiska dryck innehöll en hel del nyttigheter och annat som var bra för människan. Bl a såg de att härskaren, Montezuma II, var otroligt vital, stark och rik eftersom han hade minst 30 fruar. Men det är en helt annan historia….

Cortés återgäldade sin värds gästfrihet, fast inte på det sätt som normalt förväntas. Han fortsatte att erövra Mexico och dödade många av aztekerna, bland dem Montezuma själv.

Vad skönt det då är för oss att istället kunna få koppla av med ett gott vin och god choklad.

Lite gott och blandat

Share

Uppgifter märkta med * är obligatoriska