Bild på sill och nubbe

Sill och nubbeutbildning

Det har druckits kopiöst mycket; under 1600-, 1700- och 1800-talet, som regel fem-tio-femtonfalt mer än nu per huvudknopp och år.

Maten var salt, tillvaron grå, dofterna unkna och en måttlighetsperson drack dagligen några liter öl, samt ett halvdussin snapsar, minst.

Den rådande uppfattningen på 1600-talet var att spannmålen innehöll lika mycket näring oavsett hantering; bröd eller brännvin var lika nyttigt, trodde man, och många föredrog därför det mer värmande brännvinet. Drängar och pigor fick mer brännvin än mat, till och med barnen fick brännvin.

I sekler var avancerad kryddning en naturlig del i hushållsarbetet. Maten härsknade, öl surnade, brännvinet smakade finkel – behovet av skicklig kryddning var enorm.”

Under denna provning så går vi igenom lite om brännvinets historia, tillverkning, kryddning samt smakar på 4 olika sillsorter tillsammans med 4 olika snapsar. Givetvis sjunger vi också!

Pris:
500 kr exkl. moms per person.
Minimum antal är 12 personer.

I ovanstående pris så ingår sill, snaps och kursmaterial.